over ons

De Green Deal Zeeheldenbuurt

Acties om energiebesparing, wooncomfort en een beter milieu samen te laten komen

Bij de wijkvisie klonk de roep om meer groen en aandacht voor duurzaamheid. De Green Deal Zeeheldenbuurt, die in oktober 2015 van start ging, is een overeenkomst tussen mijzelf en de gemeente met als doel om de Zeeheldenbuurt zo energieneutraal mogelijk te krijgen. Dit is goed voor de planeet, het wooncomfort en de portemonnee. Dus laat je inspireren en motiveren, zodat we met zijn allen onze wijk laten bruisen van de energie!

Maatregelen
Een eerste stap kan al klein beginnen. Tochtstrips, gordijnen en een brievenbusborstel voorkomen tocht en beperkt de hoeveelheid warme lucht dat naar buiten vliegt. En iets simpels als de tv echt uitzetten en de verwarming een uur voor het slapen gaan op de nachtstand zetten, scheelt zo tientallen euro’s op jaarbasis. Als je er nog nooit over hebt nagedacht, hou de tipparade in de gaten en check de kleine klusjes. Gedrag alleen kan al 40% van de energierekening afhalen.

Een volgende stap is het isoleren van de woning. Dubbelglas en dakisolatie zijn relatief goedkoop, snel terugverdiend en zorgen voor veel meer wooncomfort. Is het tijd voor een nieuwe vloer, dan is vloerisolatie aan te raden. Heb je snel koude voeten of kruipen er vaak kleine kinderen over de vloer, dan is vloerverwarming een zege. Zit dat er voorlopig nog niet in, dan helpt een warm vloerkleed ook.

Op een goed geïsoleerd dak kunnen zonnepanelen komen. Voor veel mensen is het een sport geworden om ervoor te zorgen dat de energiemeter terug loopt. Is je dak niet geschikt, of heb je behoefte aan meer zonnepanelen, doe dan mee met het zonnepark dat we gaan aanleggen op het dak van Stedelijk Beheer.

Doel van deze site
Deze site is gemaakt om antwoord te geven op je vragen op het gebied van duurzaamheid. Want wie op Google gaat zoeken, ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Hier kan je vinden welke maatregel je het beste kan nemen om je energierekening omlaag te brengen? Wat de kosten zijn, of er subsidies zijn en welke buren jou zijn voorgegaan? En of die buren tevreden zijn over de maatregel en de installateur?
Een tweede doel is het laten zien wat er in onze wijk gebeurt of gaat gebeuren. Wijkinitiatieven, zoals de kleine klusjes service of de voortgang van het zonnepark, worden op deze site gemeld.

Toekomstmuziek
Een wijk die op het gebied van energie zelfvoorzienend is, omdat de huizen minimaal label C hebben, alle platte daken in de Waard zijn veranderd in zonneparken en minstens de helft van de auto’s elektrisch zijn en met elkaar worden gedeeld. Een wijk waarbij er honderden euro’s per jaar wordt bespaard op de energierekening omdat we tips met elkaar delen en samen, als collectief, zonnepanelen bestellen of ons dak laten isoleren.

Wie ben ik?
Jeroen Schrama, al 8 jaar wonend in de Heemskerkstraat, maar al veel langer begaan met onze planeet en al het moois wat bedreigd wordt. Dus de afgelopen 5 jaar voor de PvdDieren in de Leidse gemeenteraad actief geweest, bezig met het opzetten van een verpakkingsvrije winkel en ontspannen consuminderaar. Mijn streven is naast een energieneutrale wijk ook meteen een samenleving waarin ze samen ervoor zorgen dat de draagkracht van de planeet niet meer wordt uitgeput. Maar ik begrijp dat dat niet ieders prioriteit is 😉

Contact
Je kan bellen, mailen, maar ook gewoon aanbellen.
Heemskerkstraat 57
071-5126564
speedkip@gmail.com